• ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Α' Θρησκευτική διαδρομή

Τόχνη

Aποτελεί μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για όλο τον πληθυσμό (για οικογένειες με μικρά παιδία, μαθητές, ενήλικες) και κυρίως για τον εκκλησιαστικό του

Για τους περιηγητές των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λευκωσίας ή Λάρνακας, ως σημείο έναρξης της διαδρομής προτείνεται το χωρίο Άγιος Θεόδωρος, ενώ για αυτούς των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λεμεσού ή Πάφου προτείνεται το χωριό Τόχνη (ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή). 

Στο χωρίο Άγιος Θεόδωρος ο περιηγητής έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τον βασιλικού ρυθμού ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικά σε όλη την κοινότητα. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ναό του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη και τα ξωκλήσια των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, καθώς και της Παναγίας των Ασταθκιών, τα οποία κρύβουν πίσω τους μια πλούσια θρησκευτική ιστορία.  

Στα Λεύκαρα μπορεί να επισκεφθεί την  μεγαλοπρεπή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Χαρακτηριστικό της εκκλησίας είναι το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, που φιλοτεχνήθηκε το 1760 μ.Χ. και στο οποίο υπάρχει αθέατη κρύπτη όπου φυλάγεται ο μεγάλος ασημένιος με χρυσή επένδυση Σταυρός που, κατά την παράδοση φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο. Σύμφωνα με την παράδοση ο Σταυρός στα Πάνω Λεύκαρα φέρεται να μεταφέρθηκε στο χωριό από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο.   

Τέλος, στο χωριό Τόχνη, βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία ιδρύθηκε από την ίδια την Αγία Ελένη το 327 μ.Χ. κατά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους. 

Η θρησκευτική αυτή διαδρομή μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί, έχοντας συνολική διάρκεια 2 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο περιηγητής αναμένεται να διανυκτερεύσει σε ένα από τα τοπικά αγροτουριστικά καταλύματα και να δειπνήσει σε κάποιο από τους χώρους εστίασης που υπάρχουν στην περιοχή, συνεχίζοντας την επόμενη μέρα με τη δεύτερη θρησκευτική διαδρομή. 

Προβολή στο Google Maps