• ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Λεμεσός

Λεμεσός
Φοινί
Το Φοινί είναι κτισμένο στην οροσειρά του Τροόδους.
Λεμεσός
Άγιος Γεώργιος
Το χωριό είναι κτισμένο στα αριστερά της κοιλάδας του Κούρη και είναι περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από
Λεμεσός
Ανώγυρα
Το χωριό είναι κτισμένο περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Λεμεσού.
Λεμεσός
Λάνεια
Η Λάνια απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και είναι χτισμένο στους πρόποδες του Τροόδους.
Λεμεσός
Λιμνάτης
Το χωριό Λιμνάτης βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Λεμεσού, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της
Λεμεσός
Όμοδος
Το Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού.
Λεμεσός
Πραστειό Αυδήμου
Το Πραστειό Αυδήμου βρίσκεται 38 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού.
Λεμεσός
Συλίκου
Η Συλίκου βρίσκεται 28 χιλιόμετρο βορειοδυτικά της Λεμεσού
Φοινί
Το όνομα του χωριού προήλθε από το επώνυμο ενός Φράγκου Φεουδάρχη, του Τζουάν τε Φενίου ή Φινίου, ο οποίος είχε συνοδεύσει το βασιλιά της Κύπρου Πέτρο τον Α' στην Ευρώπη (1359 – 1369) κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Το Φοινί είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, έχοντας ένα πλούσιο περιβάλλον, γεμάτο από πανύψηλα δέντρα. Τα σπίτια έχουν κρατήσει μεγάλα στοιχεία της Κυπριακής, λαϊκής αρχιτεκτονικής παράδοσης με τις κεραμιδένιες στέγες τους.
Πληθυσμός : 341
Υψόμετρο: 910 m
Τοπίο: Βουνό
Επαρχία: Λεμεσός
Άγιος Γεώργιος
Το χωριό είναι κτισμένο στα αριστερά της κοιλάδας του Κούρη και είναι περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λεμεσού. Το χωριό Άγιος Γεώργιος είναι γνωστό ως «Άγιος Γεώργιος Συλίκου» ή ως «Άγιος Γεώργιος Αγκαθιώτης». Σύμφωνα με την παράδοση, το επίθετο Αγκαθιώτης το πήρε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επειδή οι κατακτητές δεν κατάφεραν να πατήσουν το πόδι τους στο χωριό, αφού η πυκνή βλάστηση από αγκάθια δεν επέτρεψε στον Τούρκο κατακτητή να προχωρήσει προς το χωριό. Προς τιμή του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ήταν και είναι μέχρι σήμερα ο προστάτης άγιος του χωριού, του αποδόθηκε το επίθετο Αγκαθιώτης.
Πληθυσμός : 111
Υψόμετρο: 490
Τοπίο: Παραδοσιακό
Επαρχία: Λεμεσός
Ανώγυρα
Το χωριό είναι κτισμένο περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Λεμεσού.Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής, το χωριό Ανώγυρα ήταν συνεχώς κατοικημένο από τη νεολιθική περίοδο. Για την ονομασία του χωριού, υπάρχουν τρείς εκδοχές. Η μια αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομα του από το φυτό αναγύρις, ενώ η άλλη υποστηρίζει ότι η ονομασία προήλθε επειδή η Ανώγυρα αποτελούσε το πάνω μέρος του χωριού Γύροι. Τέλος μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία προέρχεται από το Άνω Ιερά, γιατί στην τοποθεσία του χωριού βρίσκονταν τα Ιερά.
Πληθυσμός : 301
Υψόμετρο: 455m
Τοπίο: Παραδοσιακό
Επαρχία: Λεμεσός
Λάνεια
Η Λάνια απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και είναι χτισμένο στους πρόποδες του Τροόδους. Υπάρχουν 2 εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της Λάνιας. Η μια εκδοχή υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τη θυγατέρα του θεού Διόνυσου, Λάνα, ενώ η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον καρπό βαλάνια του δέντρου «δρυς». Μια τρίτη εκδοχή, θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από το πουλί «αετομάχος» που διαφορετικά λέγεται «Λάνιος». Το θηλυκό πουλί του είδους αυτού φέρει το όνομα «Λάνια».
Πληθυσμός : 281
Υψόμετρο: 575m
Τοπίο: Βουνό
Επαρχία: Λεμεσός
Λιμνάτης
Το χωριό Λιμνάτης βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Λεμεσού, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Λόγω του μεγάλου αριθμού των λιμνών στην περιοχή, το χωριό εικάζεται πως πήρε την ονομασία του από την λέξη «λίμνη». Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Λιμνάτης προϋπάρχει από αρχαιοτάτους χρόνους, και συγκεκριμένα από την κλασική περίοδο (500 – 323 π.Χ.). Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό, Λουί ντε Μας Λατρί, ο Λιμνάτης αποτελούσε φέουδο ευγενών.
Τοπίο: Παραδοσιακό
Επαρχία: Λεμεσός
Όμοδος
Το Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Σε παλιούς χάρτες που βρέθηκαν, το Όμοδος έχει σημειωθεί ως «Homodos», «Homocios» και «Omodos». Το Όμοδος πιθανώς να δημιουργήθηκε στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου, μετά από τη διάλυση των οικισμών Πάνω και Κάτω Κούπετρα. Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό, Ντε Μας Λατρί, το Όμοδος ήταν φέουδο.
Πληθυσμός : 245
Υψόμετρο: 810 μέτρα
Τοπίο: Βουνό
Επαρχία: Λεμεσός
Πραστειό Αυδήμου
Το Πραστειό Αυδήμου βρίσκεται 38 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού. Το χωριό υπάρχει από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Σε παλιούς χάρτες που βρέθηκαν, το Πραστειό Αυδήμου καταγράφεται ως «prastio» αλλά και ως «prasmo». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική μεσαιωνική λέξη «Prasti», που σημαίνει χωράφι. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία προέρχεται από τη λέξη «προάστειο» που σημαίνει οικισμός κοντά στην πόλη.
Πληθυσμός : 245
Υψόμετρο: 270 μέτρα
Τοπίο: Βουνό
Επαρχία: Λεμεσός
Συλίκου
Η Συλίκου βρίσκεται 28 χιλιόμετρο βορειοδυτικά της Λεμεσού Το όνομα Συλίκου είναι Λατινικής προέλευσης και παράγεται από το όνομα «Σελίσια». Είναι ένα γραφικό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, καθώς η όμορφη εξοχή, η εύφορη γη του χωριού και το νερό των πηγών προσελκύουν τους Κύπριους επισκέπτες.
Πληθυσμός : 137
Υψόμετρο: 635m
Τοπίο: Βουνό
Επαρχία: Λεμεσός