• ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Διαδρομή Αρχαίων Γεύσεις

Πάνω Παναγιά

Πάνω Παναγιά-Πεδουλάς-Χούλου-Σαλαμιού

Για τους περιηγητές των οποίων η βάση βρίσκεται στο αστικό κέντρο Λευκωσίας, ως σημείο έναρξης της διαδρομής προτείνεται το χωρίο Πεδουλάς, ενώ για αυτούς των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λάρνακας, Λεμεσού ή Πάφου προτείνεται το χωριό Σαλαμιού (ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή).

Στο χωριό Πεδουλάς βρίσκεται το «Λαογραφικό Μουσείο» όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πάρει μια γεύση από την καθημερινή ζωή των αγροτών, καθώς και τα ήθη και έθιμα του παρελθόντος. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διαμορφωμένο το μουσείο είναι αρκετά ξεχωριστός, μιας και παρουσιάζει το εσωτερικό του Κυπριακού παραδοσιακού σπιτιού, με αυθεντικά έπιπλα, σκεύη, οικιακά αντικείμενα, περιλαμβανομένων τοπικών ενδυμασιών. 

Ακολούθως, κατευθυνόμενος προς το χωριό Πάνω Παναγία, ο περιηγητής έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τις φημισμένες καλλιέργειες αμπελιών και οινοποιήσιμων ποικιλιών, καθώς και τις καλλιέργειες των διάφορων φρουτόδεντρων (κυρίως μηλιές, κερασιές, αχλαδιές και δαμασκηνιές), οσπρίων (κουκιά και φασόλια), εσπεριδοειδών, αμυγδαλιών, ελιών, λαχανικών, χαλεπιανών και χαρουπιών. 

Στη συνέχεια της διαδρομής, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον αρχαίο νερόμυλο, τα παλιά ελαιοτριβεία και τις πολλές παραδοσιακές πετρόχτιστες βρύσες στο χωριό Χούλου. 

Τελικός προορισμός στη διαδρομή το χωριό Σαλαμιού, στο οποίο ο περιηγητής μπορεί να ενημερωθεί ή/και να παρακολουθήσει τη διαδικασία παρασκευής κρασιού, αφού οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τα αμπέλια και τη μεταποίηση κρασιού, παλουζέ και σουτζούκου (ή σουσούκου).

Η διαδρομή «Αρχαίων Γεύσεις» μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί, έχοντας συνολική διάρκεια 2 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο περιηγητής αναμένεται να διανυκτερεύσει σε ένα εκ των αγροτουριστικών καταλυμάτων που υπάρχουν στα 4 χωριά και να δειπνήσει σε κάποιο από τους χώρους εστίασης που υπάρχουν στην περιοχή, συνεχίζοντας την επόμενη ημέρα για ολοκλήρωση της διαδρομής.

 

Προβολή στο Google Maps