• ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

β' θρησκευτική διαδρομή

Όμοδος

Όμοδος-Άρσος-Σαλαμιού

Η δεύτερη θρησκευτική διαδρομή αποτελεί μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για όλο τον πληθυσμό (για οικογένειες με μικρά παιδία, μαθητές, ενήλικες) και κυρίως για τον εκκλησιαστικό τουρισμό, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον περιηγητή να ενημερωθεί για σημαντικές πτυχές της θρησκευτικής ιστορίας της Κύπρου. 

Η συγκεκριμένη διαδρομή προτείνεται να ολοκληρωθεί οδικώς και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια ξεναγού, ωστόσο η παρουσία ξεναγού ενδέχεται να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τον κάθε θρησκευτικό χώρο. Επιπρόσθετα, λόγω της σχετικά κοντινής απόστασης μεταξύ των περιοχών της παρούσας διαδρομής, η ολοκλήρωσή της εντός της ίδιας ημέρας είναι εφικτή. 

Η καταλληλότερη περίοδος να πραγματοποιηθεί η διαδρομή είναι κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού πανηγυριού του Ομόδους, το οποίο πραγματοποιείται στις 14 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Ωστόσο, λόγω και των ήπιων καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν στην Κύπρο, η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ολόχρονα. 

Για τους περιηγητές των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λευκωσίας, Λάρνακας ή Λεμεσού, ως σημείο έναρξης της διαδρομής προτείνεται το χωρίο Όμοδος, ενώ για αυτούς των οποίων η βάση βρίσκεται στο αστικό κέντρο Πάφου προτείνεται το χωριό Σαλαμιού (ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή). 

Αρχικά, ο περιηγητής μπορεί να επισκεφτεί το χωρίο Όμοδος για προσκύνημα στο μοναστήρι του Αποστόλου Φιλίππου (το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο μοναστήρι του χωριού), στο φημισμένο μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού, καθώς και στα ξωκλήσια των Προφήτη Ηλία, Αγίου Σπυρίδωνα και Αγίας Παρασκευής.  

Ακολούθως, στο γειτονικό χωριό Άρσος, βρίσκονται οι ναοί του Αποστόλου Φιλίππου και της Αγίας Μαριάμνης.  

Τέλος, ο περιηγητής μπορεί να επισκεφτεί το χωρίο Σαλαμιού, το οποίο έχει μια πλούσια θρησκευτική ιστορία, όπως μαρτυρούν οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια του που βρίσκονται στην περιοχή. Κύρια θρησκευτική πηγή αποτελεί η ιερά μονή της Παναγίας Σαλαμιώτισσας ανάμεσα στις προστατευόμενες (από την Παναγία) βελανιδιές, όπως και η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. 

Η διαδρομή στη θρησκεία μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί, έχοντας συνολική διάρκεια 2 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο περιηγητής αναμένεται να διανυκτερεύσει σε ένα από τα τοπικά αγροτουριστικά καταλύματα και να δειπνήσει σε κάποιο από τους χώρους εστίασης που υπάρχουν στην περιοχή, συνεχίζοντας την επόμενη μέρα με την πρώτη θρησκευτική διαδρομή. 

 

Προβολή στο Google Maps