• ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Α' διαδρομή στη φύση

Κάθηκας

Αναρίτα-Κελοκέδαρα-Καλλέπια-Κάθηκας

Μια περιπετειώδης διαδρομή εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον της Επαρχίας Πάφου. Η συγκεκριμένη διαδρομή προτείνεται να ολοκληρωθεί οδικώς και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια ξεναγού. Αυτή η διαδρομή είναι κατάλληλη για τους φυσιολάτρες καθώς και για οργανωμένες τουριστικές ομάδες με στόχο την προώθηση της πλούσιας φυσικής ομορφιάς που διαθέτει το νησί.

Επιπρόσθετα, λόγω της σχετικά κοντινής απόστασης μεταξύ των περιοχών της παρούσας διαδρομής, η ολοκλήρωσή της εντός της ίδιας ημέρας είναι εφικτή.

Λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν στην Κύπρο, η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ολόχρονα, ωστόσο σημειώνεται ότι πιθανώς να παρουσιαστούν δυσκολίες στην ολοκλήρωσή της κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ως σημείο έναρξης προτείνεται  χωριό Κελοκέδαρα που είναι συνυφασμένο με τη βρύση του Βαΐλη, την εκκλησία της Παναγιά του Σίντη, τα ξωκλήσια, και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τους νερόμυλους στις όχθες του Ξεροπόταμου, το δάσος και τους γκρεμούς του Ζιριπιλλή, τα «αρκάτζια» του Ποτατζιού, της Περιστερκάς και του Κουσιάη, καθώς και το βουνό της Παούρας.

 Ακολούθως στην Αναρίτα, όπου ο περιηγητής έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το φράγμα του Ασπρόκρεμμου το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου. Επίσης, μπορεί να χαλαρώσει στον πανέμορφο εκδρομικό χώρο, στην περιοχή «Καππαρόβουνος», ανάμεσα σε μουριές, χαρουπιές και ελιές. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει τη βόλτα του εξερευνώντας τις κοιλάδες των ποταμών Κούρη και Διάριζου. 

Η επόμενη στάση προτείνεται όπως πραγματοποιηθεί στο χωρίο Καλλέπεια, όπου κανείς δεν μπορεί παρά να επισκεφτεί το πολύ ψηλό σημείο θέας με όψη στα βουνά του Τροόδους, καθώς και το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Καλλέπεια – Επισκοπή». 

Τέλος, η διαδρομή καταλήγει στο χωρίο Κάθηκας, το οποίο είναι ιδιαίτερα αρεστό στους φυσιολάτρες, αφού εκεί βρίσκεται το γνωστό μονοπάτι μελέτης της φύσης «Αγίασμα», καθώς και το επιβλητικό σημείο θέας το οποίο «βλέπει» στον Ακάμα.

Η διαδρομή μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί, έχοντας συνολική διάρκεια 2 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο περιηγητής μπορεί να διανυκτερεύσει είτε σε ένα εκ των τοπικών αγροτουριστικών καταλυμάτων που υπάρχουν και να δειπνήσει σε κάποιο από τους χώρους εστίασης που υπάρχουν στην περιοχή είτε στον κατασκηνωτικό χώρο του χωριού Καλλέπεια. Επομένως, κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας, ο περιηγητής έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την παρούσα διαδρομή (σε περίπτωση που δεν το έχει κάνει) ή να επιλέξει και να ακολουθήσει μια από τις υπόλοιπες διαδρομές στη φύση που προτείνονται.

Προβολή στο Google Maps