• ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Διαδρομή της Ελιάς

Ανώγυρα

Ανώγυρα-Λάνια-Συλίκου-Άγιος Θεράπων

Η διαδρομή της ελιάς αποτελεί μια ευχάριστη εκπαιδευτική διαδρομή για όλο τον πληθυσμό (τόσο για φυσιολάτρες όσο και για οικογένειες με μικρά παιδία, μαθητές, ενήλικες), η οποία δίνει τη δυνατότητα στον περιηγητή να ενημερωθεί σχετικά με τη διαδικασία που αφορά την παραγωγή και την επεξεργασία της ελιάς. 

Για τους περιηγητές των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λευκωσίας, Λάρνακας ή Λεμεσού, ως σημείο έναρξης της διαδρομής προτείνεται το χωρίο Λάνια, ενώ για αυτούς των οποίων η βάση βρίσκεται στο αστικό κέντρο Πάφου προτείνεται το χωριό Ανώγυρα (ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή). 

Στο χωρίο Λάνια, ο επισκέπτης ενημερώνεται για την επεξεργασία του ελαιόκαρπου και την εξαγωγή του σε ελαιόλαδο από το «Μουσείο Ελιόμυλου Λάνιας».  

Ακολούθως, κατευθυνόμενος προς το χωρίο Συλίκου, μπορεί να επισκεφτεί το γνωστό «Μουσείο Κουμανδαρίας και Λαδιού», καθώς και τον παραδοσιακό Ελιόμυλο του χωριού.  

Συνεχίζοντας τη διαδρομή, στο χωρίο Άγιος Θεράπων βρίσκεται το Μουσείο «Ελιόμυλος», το οποίο είναι αφιερωμένο στην ελιά και την ελαιοκαλλιέργεια.  

Τέλος, στην Ανώγυρα ο περιηγητής μπορεί να επισκεφτεί τόσο το «Μουσείο της Ελιάς» όσο και τη μεταποιητική μονάδα «Ολέαστρο», η οποία αποτελεί το μοναδικό θεματικό πάρκο ελιάς στην Κύπρο και έχει ως στόχο να προωθήσει τον πολιτισμό της ελιάς. Επίσης, στην Ανώγυρα βρίσκεται το βοτανικό πάρκο «Anagyris», στο οποίο ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τις φαρμακευτικές ιδιότητες και τον τρόπο χρήσης των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων, καθώς και τον τρόπο απόσταξης για την παραγωγή τους, μέσα από τα σύγχρονα μηχανήματα.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που προτιμάται, η εν λόγω διαδρομή μπορεί να υλοποιηθεί σε 2 μέρες, αφού στις περιοχές αυτές υπάρχει πληθώρα αγροτουριστικών καταλυμάτων και παραδοσιακών εστιατορίων/ ταβερνών που μπορεί να επισκεφτεί και να διανυκτερεύσει ο περιηγητής.  

Προβολή στο Google Maps