• ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Γ' διαδρομή στη φύση

Αμίαντος

Αγρός-Αμίαντος-Κακοπετριά-Καλοπαναγιώτης-Πεδουλάς

Μια περιπετειώδης διαδρομή εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον της μέρους της περιοχής του Τροόδους. Η συγκεκριμένη διαδρομή προτείνεται να ολοκληρωθεί οδικώς και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια ξεναγού. Αυτή η διαδρομή είναι κατάλληλη για τους φυσιολάτρες καθώς και για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, με στόχο την προώθηση της πλούσιας φυσικής ομορφιάς που διαθέτει το νησί.

Επιπρόσθετα, λόγω της σχετικά κοντινής απόστασης μεταξύ των περιοχών της παρούσας διαδρομής, η ολοκλήρωσή της εντός της ίδιας ημέρας είναι εφικτή.

Λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν στην Κύπρο, η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ολόχρονα, ωστόσο σημειώνεται ότι πιθανώς να παρουσιαστούν δυσκολίες στην ολοκλήρωσή της κατά τη χειμερινή περίοδο.

Για τους περιηγητές των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λευκωσίας ή Λάρνακας, ως σημείο έναρξης της διαδρομής προτείνεται το χωρίο Πεδουλάς, ενώ για αυτούς των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λεμεσού ή Πάφου προτείνεται το χωριό Αγρός (ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή).

Στο χωρίο Πεδουλάς, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το δροσερό νερό της φυσικής πηγής, η οποία λέγεται ότι κρύβει το μυστικό της μακροζωίας. 

Ακολούθως, κατευθυνόμενος προς το χωριό Καλοπαναγιώτης, μπορεί να περπατήσει στο μονοπάτι μελέτης της φύσης «Καλοπαναγιώτη – Οίκου» που περνά από το νερόμυλο του Κύκκου, και ακολούθως να επισκεφτεί τις ιαματικές πηγές του χωριού. 

Στη συνέχεια, επισκεπτόμενος το χωριό Κακοπετριά, ο περιηγητής αναμένεται να περπατήσει στο μονοπάτι μελέτης της φύσης «Βατερή», απολαμβάνοντας τα πανέμορφα φυσικά του τοπία και την παλιά βρύση Βατερή (από την οποία μπορεί να δροσιστεί με το πόσιμο νερό της). 

Φεύγοντας από την Κακοπετριά, ο περιηγητής μπορεί να κατευθυνθεί προς το χωριό Αμίαντος, όπου έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τον βοτανικό κήπο «Α. Γ. Λεβέντης», ο οποίος περιέχει γύρω στα 250 είδη φυτών, και να περπατήσει στο μονοπάτι μελέτης της φύσης «Κάτω Αμίαντος – Λούματα των αετών». 

Καταλήγοντας στο χωριό Αγρός, ο περιηγητής μπορεί να περπατήσει το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Αγρός – Μαδαρή», καθώς και να επισκεφτεί το φημισμένο εργοστάσιο τριαντάφυλλων για να ενημερωθεί σχετικά με τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας των τριαντάφυλλων και να αγοράσει το γνωστό ροδόσταγμα ή άλλα βιολογικά προϊόντα. 

Η διαδρομή μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί, έχοντας συνολική διάρκεια 2 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο περιηγητής αναμένεται να διανυκτερεύσει σε ένα εκ των τοπικών αγροτουριστικών καταλυμάτων που υπάρχουν και να δειπνήσει σε κάποιο από τους χώρους εστίασης που υπάρχουν στην περιοχή, συνεχίζοντας την επόμενη μέρα για ολοκλήρωση της παρούσας διαδρομής (σε περίπτωση που δεν το έχει κάνει) ή για επιλογή και υλοποίηση μιας από τις υπόλοιπες διαδρομές στη φύση που προτείνονται.

Προβολή στο Google Maps