Από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Κύπρου, αποτελεί ολόχρονα ιδανικό προορισμό. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει πολύ πιο υποφερτό κλίμα απ’ ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές και ενώ το χειμώνα, λόγω του υψομέτρου, από τις μετρημένες φορές που χιονίζει στην κορυφή του Τροόδους επωφελείται και ο Πεδουλάς. Τις τσίγκινες σκεπές, συχνά τις καλύπτει ελαφρύ πέπλο χιονιού. Την άνοιξη το χωριό αλλάζει εικόνα, βάζει τα πράσινα του καθώς η βλάστηση ολόγυρα οργιάζει. Ανάμεσα στα πυκνά πεύκα και τα κέδρα φυτρώνουν πανέμορφα λουλούδια και πολλά αρωματικά βότανα και τότε το τοπίο παίρνει μια αλλιώτικα μαγευτική όψη.

ΠοτάμιαΧλωρίδα

Λόγω της εγγύτητας του δάσους Τροόδους, υπάρχει άφθονος ανεφοδιασμός νερού από τα φυσικά ρυάκια και ποτάμια. Πολύ εύγευστο νερό και χωνευτικό. Θεωρείται μεταξύ των καλύτερων νερών κατανάλωσης στο νησί. Υπάρχουν διάφορες πηγές οι οποίες είναι πιστοποιημένες με διεθνή πρότυπα ποιότητας, οι οποίες εκμεταλλεύονται από τους κατοίκους για παροχή νερού στις επαρχίες. Ντόπιοι και ξένοι υποστηρίζουν πως το νερό από τις φυσικές πηγές του Πεδουλά, αποτελεί φάρμακο μακροζωίας.

Η γεωγραφική τοποθεσία του χωριού είναι ενταγμένη στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους. Οι τουρίστες και γενικά όλοι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα άριστα και ρομαντικά φυσικά μονοπάτια είτε στο δάσος είτε μέσο των πράσινων οπωρώνων. Δυο στοιχεία της χλωρίδας του Πεδουλά ξεχωρίζουν. Αυτά, είναι το σπάνιο λουλούδι “Χιονόδοξα” και ο “Μαύρος Πεύκος” , στοιχεία τα οποία συναντά κανείς σε αφθονία σε όλη τη γεωγραφική έκταση του χωριού. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι λόγω αυτών των ξεχωριστών στοιχείων χλωρίδας που υπάρχει στον Πεδουλά, μέρος της κοινότητας έχει ενταχθεί στο σχέδιο “Φύση 2000″.