Πεδουλάς – «Της βυζαντινής κληρονομιάς και των ανθισμένων κερασιών»

Από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Κύπρου, αποτελεί ολόχρονα ιδανικό προορισμό. Το χειμώνα συνήθως κάτασπρο, την άνοιξη το χωριό βάζει τα γιορτινά του καθώς η βλάστηση ολόγυρα οργιάζει. Ανάμεσα στα πεύκα και τα κέδρα φυτρώνουν πανέμορφα λουλούδια και πολλά αρωματικά βότανα και τότε το τοπίο παίρνει μια αλλιώτικα μαγευτική όψη. Ιδιαίτερα την εποχή που οι πολλές κερασιές του ανθίζουν! Ένα καλοδουλεμένο κόσμημα του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο αλλά το πιο σημαντικό, γνωστό αξιοθέατο του Πεδουλά είναι αναμφίβολα η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μη παραλείψετε να πιείτε νερό από τις φυσικές πηγές! Φάρμακο μακροζωίας λένε ντόπιοι και ξένοι.

Ο όμορφος Πεδουλάς είναι ένα δημοφιλές θερινό και χειμερινό θέρετρο με ένα συναρπαστικό παρελθόν. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, 1100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Κύπρου, αποτελεί ολόχρονα ιδανικό προορισμό. Το χειμώνα συνήθως κάτασπρο, την άνοιξη το χωριό αλλάζει εικόνα, βάζει τα γιορτινά του καθώς η βλάστηση ολόγυρα οργιάζει. Ανάμεσα στα πυκνά πεύκα και τα κέδρα φυτρώνουν πανέμορφα λουλούδια και πολλά αρωματικά βότανα και τότε το τοπίο παίρνει μια αλλιώτικα μαγευτική όψη, ιδιαίτερα την εποχή που οι πολλές κερασιές του ανθίζουν! Ένα καλοδουλεμένο κόσμημα του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζει την ιστορία όχι μόνο του Πεδουλά αλλά του τόπου γενικότερα. Το σημαντικότερο και πιο γνωστό αξιοθέατο του Πεδουλά είναι αναμφίβολα η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (1474). Μη παραλείψετε να πιείτε νερό από τις φυσικές πηγές! Φάρμακο μακροζωϊας λένε ντόπιοι και ξένοι.

Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από δάση πεύκων, από πλούσιες πηγές φυσικών νερών και από κερασιές.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 ποδών και απέχει από Λευκωσία και Λεμεσό την ιδια σχεδόν απόσταση των 80 χλμ.

Ο Πεδουλάς προσελκύει σημαντικό αριθμό ντόπιων και ξένων επισκεπτών ιδιαίτερα τούς καλοκαιρινούς μήνες,  Μπορεί ο ταξιδιώτης να ξεκουραστεί χωρίς οχληρία αυτοκινήτων και άλλων μέσων μεταφοράς, να απολαύσει το όμορφο κλίμα και το εξαιρετικό φυσικό  και δροσερό νερό. Επίσης θα απολαύσει την πατροπαράδοτη χωριάτικη φιλοξενία.

Όσοι αγαπούν την φυσική ζωή της υπαίθρου δεν έχει παρα να επισκεφθούν το όμορφο χωριό του Πεδουλα. Η ονομασία  του προέρχεται από τη λέξη «πέδιλο». Στοιχεία για την προϊστορία του ανιχνεύονται από τη Βυζαντινή περίοδο. Την εποχή εκείνη οι άραβες διενεργούσαν επιδρομές στις παράκτιες κυπριακές περιοχές κι ο κόσμος αναγκάστηκε να κατοικήσει σε ψηλότερα σημεία.

Την εποχή της Φραγκοκρατίας, το χωριό αποτελούσε βασιλικό φέουδο. Επί Αγγλοκρατίας, μετά τον ολέθριο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πεδουλάς αποτέλεσε πόλο έλξης και βίωσε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, τόσο οικονομικά όσο και πληθυσμιακά, φτάνοντας τους 2000 κατοίκους. Ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και ανάμεσα στους πρόσφυγες του πολέμου υπήρχαν και πολλοί Πολωνοί, Ρουμάνοι, Εβραίοι και Έλληνες. Ήταν η εποχή που στο χωριό υπήρχαν γύρω στα είκοσι καφενεία, έξι φούρνοι, λαϊκή αγορά με φρούτα, κρέατα και ψάρια.