Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ιστορικής και από αρχαιολογικής απόψεως παρουσιάζουν «γλυπτά και επιγραφές σε βάσεις αγαλμάτων της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής» που αναβρέθηκαν στην  περιοχή Αμαργέτη.

ΜουσείαΕκκλησίεςΜνημεία

Το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο τουρκοκυπριακό σχολείο. Το Μουσείο παρουσιάζει τα εργαλεία πολλών παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του σκαρπάρη, του καλλικά, του κωμοδρόμου, του μελισσοκόμου, του στρατουρά, του παρπέρη, του βοσκού, του γεωργού της υφάντρας. Επίσης, εκτίθεται ο εξοπλισμός ενός παραδοσιακού σπιτιού, όπως τα κουζινικά σκεύη της παραδοσιακής κουζίνας και το παραδοσιακό μεταλλικό κρεβάτι της κρεβατοκάμαρας.

Ιστορικό ίδρυσης

Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Τέχνης επιδιώκοντας την προσέλκυση επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το  εξωτερικό.  Η ανακαίνιση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσείο έγινε εξ ολοκλήρου με κρατική χορηγία το 2005. Ο εσωτερικός, όμως, χώρος του κτιρίου διαμορφώθηκε σε Μουσείο μερικά χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα, ο εσωτερικός μουσειακός χώρος ολοκληρώθηκε το 2009. Μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν δωρεές κατοίκων, ενώ τα υπόλοιπα αγοράστηκαν από συλλέκτες. Για την αγορά μέρους των εκθεμάτων, σημαντική ήταν η συμβολή του Συνδέσμου Αποδήμων που προσέφερε το ποσό των 8500 ευρώ.  Τα εγκαίνια του Μουσείου προγραμματίζονται να τελεστούν στις 11 Οκτωβρίου 2009 από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νεοκλή Συλικιώτη. Τέλος, υπάρχει έκθεση φωτογραφίας όπως και έκθεση ζωγραφικής στο χωριό.   

α) Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής

Η κύρια εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, μεταξύ των ετών 1888-1890, στα θεμέλια μιας παλαιότερης εκκλησίας. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι μια κατάλευκη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, η οποία καταλήγει σε πολυγωνική αψίδα εξωτερικά και ημικυκλική εσωτερικά. Στο μέσο ναού υπάρχει τρούλος.  Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε το 1908. Δέος προκαλεί η παλαιά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

β) Ξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Στην κοινότητα μας υπάρχει και ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Το μικρό αυτό ξωκλήσι είναι κτισμένο στα ανατολικά, στο δρόμο που οδηγεί στην Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων. To χτίσιμο του ξωκλησιού άρχισε το 2001 και αποπερατώθηκε το 2002.

γ) Ερείπια Αγίου Αγαθονίκου

Τα ερείπια του Αγίου Αγαθονίκουβρίσκονται στο χώρο του κοιμητηρίου.  Ο Άγιος Αγαθόνικος έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και έχει ήδη αρχίσει η αναστήλωση του.

 Αρχαία Μνημεία  του χωριού είναι τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αγαθονίκου.

 

Διατήρηση Εθίμων
Content Goes Here!
Παραδοσιακές Τέχνες
Content Goes Here!
Θεματικές Εκδηλώσεις
Content Goes Here!