Πάνω στην πάνω γειτονιάν έσιει τρεις αδερφάες , την μια λαλούν την Αδωρούν, την άλλην Αδωρούσαν, την τρίτην την καλλλύτερην λαλούν την Ροδαφνούσαν…

Βρίσκεται 22 km βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου δίπλα στο χωριό Λεμόνα και κοντά στο Στατό-Άγιο Φώτιο, χτισμένο 320 μέτρα επάνω από τη στάθμη θάλασσας.
Όμορφο, ήσυχο χωριό με υπέροχο φυσικό περιβάλλον, σπίτια περιποιημένα με κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα και το ξύλο, δίπλα στον ποταμό της Έζουσας και του παραπόταμου Χαλαρά.
Το μεσαίωνα το χωριό ήταν φημισμένο τσιφλίκι και σχετίζεται με το γνωστό κυπριακό λαϊκό τραγούδι “Αροδαφνούσα”. Σύμφωνα με την παράδοση η Αροδαφνούσα ήταν μια πεντάμορφη χωριατοπούλα από το χωρίο Χούλου της Πάφου που θάμπωσε τον ρήγα με την ομορφιά της και την είχε ερωμένη. Από την Χούλου ο μύθος παίρνει την Αροδαφνούσα στο άλλο άκρο του νησιού, στο κάστρο της Καντάρας, στη Κερύνεια, όπου μια από τις Ρήγαινες της Κύπρου, η Ρήγαινα Ελεονώρα αιχμαλωτίζει την Αροδαφνούσα που ο Φράγκος Ρήγας της Κύπρου, Πέτρος, αγάπησε.
Σημαντικές εκκλησίες του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας με νωπογραφίες του 16ου αιώνα, το βυζαντινό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το παρεκκλήσι του 12ου αιώνα του Αγίου Θεοδώρου και το παρεκκλήσι του Αγίου Κόνωνα.