Ιστορία

Λίγος χρόνος στα στενά δρομάκια της Ανώγυρας είναι αρκετός, για να ταξιδέψει όμορφα τις γεύσεις και το μυαλό πίσω στο χρόνο.

Το χωριό Ανώγυρα απέχει μόνο 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού. Διανύοντας μία ευχάριστη διαδρομή ανάμεσα σε κρεμαστούς ογκόλιθους, χαρουπιές, αμυγδαλιές και αμπέλια, μπορεί κανείς να βρεθεί στο χωριό και να απολαύσει την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του, αλλά και τους κατοίκους του, σ’ όλο της το μεγαλείο.

Σήμερα ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων της Ανώγυρας κυμαίνεται στους 250. Στο παρελθόν η πλειοψηφία των κατοίκων της είχε ως κύρια ασχολία τη γεωργία, ενώ ανέκαθεν το χωριό χαρακτηριζόταν ως “τερατσοχώρι”, δηλαδή μέρος που συγκαταλεγόταν στους κύριους παραγωγούς χαρουπιών. Για την προέλευση του ονόματός του υφίστανται διάφορες εκδοχές. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν, ότι το όνομα Ανώγυρα: προέρχεται από το άνω γύροι, αφού στην αρχαιότητα το χωριό κατοικείτο και νοτιό- τερα, στην περιοχή δηλαδή των Κάτω Γύρων. Μία δεύτερη εκδοχή προέρχεται από το φυτό αναγύρις, ένα φυτό που ευδοκιμεί στο χωριό. Μία τρίτη αναφέρει, πως το χωριό πήρε το όνομά του από το Άνω Ιερά επειδή στη θέση της σημερινής του τοποθεσίας βρίσκονταν τα Ιερά. Ο Μας Λατρί χρησιμοποιεί τις ακόλουθες ονομασίες για την Ανώγυρα, Anoghira, Anoira, La Noyere. Σε περιγραφή της Ρωμαικής εποχής το χωριό αναφέρεται ως Ονόγυρα, ενώ σε παλιούς χάρτες τιτλοφορείται Onoira.

Η Ανώγυρα είναι από τα χωριά που προσφέρονται για ξέγνοιαστες διακοπές με οδηγό την παράδοση και τη φύση. Στον πυρήνα της κοινότητας λειτουργεί σήμερα ένα παραδοσιακό συγκρότημα οκτώ διαμερισμάτων του ενός υπνοδωματίου, όπου μπορεί κάποιος να μείνει και να απολαύσει μια χαλαρή, αλλιώτικη και παραδοσιακή ατμόσφαιρα και φιλοξενία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το χωριό είναι από τα λίγα που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πρόγραμμα – πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο τα χωριά που εντάσσονται θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο πλάνο για όποιο έργο κατασκευαστεί ή επισκευαστεί στην εκάστοτε κοινότητα.

Ξεκινώντας την περιδιάβαση στο χωριό, πολλά είναι εκείνα που αξίζει να δει, να επεξεργαστεί και να μελετήσει κάποιος που ενδιαφέρεται για την παράδοση και τον πολιτισμό του. Πρόκειται για ένα χωριό με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά όπως εκτενέστερα διαπιστώσαμε και γεμάτο σε ανθρώπους που αγαπούν και εργάζονται με πάθος για αυτό και τη συνεχή αναβίωσή του.