Content Goes Here

ΕκκλησίεςΜουσείαΜνημεία

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΑΛΙΑ)

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού έκτισαν το 1830, μια μικρή εκκλησία την οποία αφιέρωσαν στον Άγιο Γεώργιο.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπήρχε στην ίδια περιοχή παλιό μοναστήρι το οποίο καταστράφηκε.

Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει χαραγμένη στην πέτρα, η χρονολογία 1886. Την χρονιά αυτή έγινε επέκταση της εκκλησίας.

Η εκκλησία είναι πετρόκτιστη. Εσωτερικά οι τοίχοι είναι άσπροι χωρίς καμιά τοιχογραφία και έχει ένα μικρό γυναικωνίτη.
Το τέμπλο είναι παλιό, ξύλινο και ζωγραφισμένο. Έχει 4 μεγάλες εικόνες και 11 μικρές. Το πάτωμα του ναού είναι από μεγάλα κομμάτια πέτρας της περιοχής.

Η εκκλησία εγκαινιάστηκε το 2000.

 

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΝΕΑ)

Η αύξηση του πληθυσμού της κοινότητας οδήγησε τους κατοίκους του χωριού στην κατασκευή νέας μεγαλύτερης εκκλησίας. Το 1928 έγιναν τα θεμέλια της νέας εκκλησίας. Το 1931 έγινε ο πέτρινος σκελετός της. Για αρκετά χρόνια οι εργασίες για την οικοδόμηση του νέου ναού έμειναν στάσιμοι. Το 1935 άρχισαν οι εργασίες για την αποπεράτωση της. Υπεύθυνοι ήταν οι Ιωάννης και Αγαθοκλής Αγαθοκλέους. Η νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λειτούργησε το 1955.

Το 1960 ο Αγαθοκλής Αγαθοκλέους θέλησε να ονομάσει την νέα εκκλησία “Κωνσταντίνου & Ελένης”. Ένα βράδυ γύρω στις 9 η ώρα, έφευγε από την δουλειά του για να επιστρέψει στο σπίτι του, είδε ένα άσπρο άλογο να περνά από μπροστά του, να μπαίνει στο περίβολο της εκκλησίας, να δίνει ένα γύρο, γύρο από την εκκλησία και να εξαφανίζεται. Τότε ο Αγαθοκλής κατάλαβε πως ο Άγιος Γεώργιος, ήθελε να ονομαστεί η νέα εκκλησία “Άγιος Γεώργιος”. Έτσι και η νέα εκκλησία του χωριού πήρε το όνομα του Αγίου Γεωργίου.

Το 1960 κτίστηκε και το νέο καμπαναριό της εκκλησίας.

Ο ναός είναι πετρόκτιστος και έχει χωρητικότητα 500 περίπου ατόμων. Εσωτερικά η εκκλησία είναι ασπρισμένη χωρίς καμιά τοιχογραφία. Δεν υπάρχει γυναικωνίτης. Το πάτωμα της είναι το αρχικό μάρμαρο που τοποθετήθηκε το 1955 και είναι σε άριστη κατάσταση.

Το τέμπλο είναι από ξύλο καρυδιάς, σκαλιστό και έχει 8 μεγάλες εικόνες και 35 μικρές. Δεξιά και αριστερά του τέμπλου βρίσκονται τα ψαλτήρια που είναι και αυτά ξύλινα και σκαλιστά.

Από το 1981 βρίσκονται φυλαγμένα στην εκκλησία οστά του Αγίου Γεωργίου τα οποία έφερε η εκκλησιαστική επιτροπή από την Παλαιστίνη.

 

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Το νέο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, που κτίστηκε στο 2007, βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού σε απόσταση πεντακοσίων περίπου μέτρων από την κοινότητα.

Στα παλιά χρόνια κάθε Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι έκαναν λειτουργία στα ερείπια του εξωκλησιού.

Η γη που βρίσκεται κτισμένο το εξωκλήσι παραχωρήθηκε από την ιδιοκτήτρια του, την Αντρονίκη Γεωργιάδου και μετέπειτα μοναχή Συγκλητική, στην εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού.

Πηγή: Αγαθοκλής Αγαθοκλέους, κοινοτάρχης 1975-1989.

 

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΥΡΚΑΣ

Ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γεώργιος Συλίκου και Συλίκου υπάρχει ένα παρεκκλήσι το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Συρκάς.

Η Συρκά ήταν παλιός οικισμός κοντά στον Άγιο Γεώργιο και από αυτόν δόθηκε και στην Παναγία το συγκεκριμένο επώνυμο. Όπως αναφέρει η παράδοση και οι παλιοί κάτοικοι του χωριού, σε περασμένες εποχές η Συρκά ήταν βασίλειο. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο βασίλειο, περιέπεσαν σε μεγάλες αμαρτίες και η Παναγία θέλησε να τους καταστρέψει. Το θέλημα της το άκουσε ο Χριστός ο οποίος προσπάθησε με το χέρι του να κλείσει το στόμα της μητέρας του. Η προσπάθεια του Χριστού (το αριστερό του χέρι, μπροστά από το στόμα της Θεομήτρος) απεικονίζεται στο άγιο εικόνισμα. Επιγραφή πάνω στην εικόνα αναφέρει: «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ Η ΤΗΣ ΣΥΓΓΙΑΣ».

Το εξωκλήσι της Παναγίας Συρκάς βρίσκεται περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια του χωριού και κτίστηκε το 1897.

Ο κ. Αγαθοκλή Ιωάννη Αγαθοκλέους, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί ως εκκλησιαστικός επίτροπος στο χωριό του, αναφέρει ότι πριν από 20 περίπου χρόνια η Παναγία της Συρκάς θεράπευσε μια γυναίκα που έπασχε από καρκίνο. Η γυναίκα κατάγεται από τα κατεχόμενα μέρη της Κύπρου και είναι γνωστή σε όλους του κατοίκους της κοινότητας.

 

Πηγή. Κώστα Παπαγεωργίου. Η Παναγία της Κύπρου η δική μας
Παναγία σελ.89.

Content Goes Here!
Content Goes Here!

 

Διατήρηση Εθίμων
Content Goes Here!
Παραδοσιακές Τέχνες
Θεματικές Εκδηλώσεις

Κάποιες από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην κοινότητα είναι:

  • Φεστιβάλ Κουμανταρίας  – Ιούλιο – Παλαιό Δημοτικό Σχολειό
  • Χοροεσπερίδα
  • Μουσική Βραδιά
  • Θεατρική Παράσταση
  • Έκθεση Ζωγραφικής